Wysokie temperatury latem mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. W tym czasie łatwo o odwodnienie organizmu. Warto wiedzieć, jak można się wzmocnić. Oto lista warzyw i owoców, które mogą pomóc w przetrwaniu upałów!
Te owoce i warzywa warto podjadać w upały
Znanym i lubianym owocem idealnym na upały jest arbuz, ponieważ składa się w około 90% z wody. Orzeźwiający i bogaty w elektrolity, takie jak potas, które pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej.
Korzystne właściwości ma także ogórek — warzywo o wysokiej zawartości wody (ponad 95%). Jest niskokaloryczny i doskonale gasi pragnienie. Można go jeść na surowo lub dodawać do sałatek, razem z sałatą. Sałata jest kolejnym produktem o wysokiej zawartości wody. Jest lekka, orzeźwiająca i dostarcza składników odżywczych.
Na uwagę zasługują także cytrusy, bogate w witaminę C i zawierające dużo wody. Mogą być spożywane na surowo, dodawane do wody pitnej lub przerabiane na świeże soki. Do mniej znanych, a również bardzo polecanych owoców do jedzenia w upały są ananas i melon, bogate w wodę i witaminy.